Hoi Tjitske,
Als bezoekers bereid zijn te komen, denk ik dat het mogelijk is het Odensehuis weer te openen.
In Koudekerk heb ik maar 1 zaal, waar met gemak 10 mensen op afstand kunnen verblijven. Uiteraard met afspraken als handen wassen, 1,5 m etc.
De vraag is alleen of men bereid is het risico te nemen. Ik kan me zo voorstellen dat onze doelgroep liever thuis blijft om te voorkomen dat zij besmet raken. Zij zien al geen kinderen en kleinkinderen. Wel kan ik me voorstellen dat sommige mantelzorgers ontlast moeten worden.
Vandaag ga ik hen deze vraag stellen: stel dat we weer open mogen, zou u dan komen? Aan de bezoekers en mantelzorgers om te beoordelen of heropenen zinvol is.
Vanavond eerst maar even de speech van Rutte afwachten. En dan eventueel starten met het maken van een plan voor Inloophuis Koudekerk in de 1,5 m samenleving (Odensehuis in Koudekerk aan den Rijn).
Groet,
Evelijn van der Veer
Ik ben benieuwd wat jullie bezoekers en mantelzorgers vinden.... Wij zijn meestal aanwezig op het Odensehuis om andere dingen te doen & hebben daarom het aanbod gedaan dat mensen even koffie kunnen drinken (1 stel tegelijkertijd). Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.
Hoi Tjitske, wij zijn er net als iedereen ook ons hoofd over aan het breken...... wij hebben een stamtafel van 4 meter. Daar kunnen normaal makkelijk 20 mensen aan. We hebben uitgemeten (in geval van 1,5 meter regel) dat er nu max 5 mensen aan kunnen zitten. En dan niet tegenover elkaar. Ik zit te denken aan max 8 bezoekers en max 2 vrijwilligers per dagdeel in een schema. Deur dicht. Geen idee wat te doen als er iemand voor de deur staat die niet meer weet dat het niet zijn of haar "dag" is. Wegsturen? Zeggen dat ze morgen terug mogen komen? Wat doe je met de mensen die geen dagdeel willen blijven maar zomaar een uurtje komen en dan "de plek" innemen van iemand die wel een dag of dagdeel had willen komen. Wat doe je met de inloopfunctie en met nieuwe bezoekers? Bezoekers die niet begrijpen dat we niet meer huggen. Klaverjassen kan maar wel met hulpmiddelen. Spelletje kan, hoewel we ons afvragen of mensen elkaar verstaan met zo'n grote afstand ertussen. Sieraden maken, bloemschikken en dat soort dingen wat bij ons heel populair is zie ik niet gebeuren. Films (docu's) draaien? Hoe dan? Lunchen aan verschillende tafels in verschillende ruimten? Met verpakte kaas/vleeswaren en boter of broodjes kant en klaar smeren? Koken lijkt me moeilijk. Bewegen zou kunnen. Veel van onze bezoekers hebben veel lichamelijke klachten, COPD, hart, astma, suiker. Ik heb zoveel op het programma staan dit jaar...trainingen samen dementie vriendelijk? Hoe ga ik dat doen. Gaat de gemeente ons aan de prestatieafspraken houden...nou ja ik kan me voorstellen dat je niet vrolijk wordt van deze gedachtespinsels....maar ben heel benieuwd naar andere ideeën.....
Van de website zorgvoorbeter.nl een richtlijn voor reguliere dagbesteding die helpend kan zijn in het maken van keuzes:
IN HET ALGEMEEN GELDT:
Het uitgangspunt is dat dagbesteding en -opvang zoveel mogelijk moet worden voortgezet. Zeker voor cliënten in een onveilige of onverantwoorde zorg- of thuissituatie, cliënten met naasten in een vitaal beroep en cliënten met naasten of mantelzorgers die ontzorgd moeten worden om overbelasting te voorkomen.
De richtlijnen van het RIVM schrijven niet voor dat dagbesteding en -opvang per definitie in fysieke vorm helemaal moeten worden stopgezet omdat niemand meer in een (kleine) groep bijeen kan komen. Het risico van besmetting bij kwetsbare mensen en het fysiek bijeenbrengen van kwetsbare mensen moet lokaal goed worden afgewogen.
EXTRAMURALE DAGBESTEDING
Kwetsbare ouderen die thuis wonen en geen verkoudheidklachten kunnen in principe naar de gewone dagbesteding. Zorgprofessionals moeten per persoon echter afwegen of dit kan. Hiervoor gelden uiteraard wel de adviezen van het RIVM.
Om de RIVM-adviezen uit te voeren kan het nodig zijn om in kleinere groepen samen te komen of deelnemers te spreiden over verschillende ruimtes van de locatie. Ook kan gekeken worden naar spreiding van activiteiten over dagdelen en de gehele week.
Als ouderen een hoger risico hebben op het oplopen van corona moet de zorgverlener de afweging maken tussen het risico op besmetting en de nadelige gevolgen van het niet kunnen komen naar de dagbesteding en -opvang.
Het missen van dagbesteding en -opvang kan extra stress en spanningen veroorzaken en juist dat zijn grote risicofactoren voor huiselijk geweld. Wees daar alert op!
De keuze om te stoppen met dagbesteding en -opvang mag niet leiden tot een onverantwoorde zorg- of thuissituatie of een forse achteruitgang van gezondheid en/of zelfredzaamheid.
VERVOER
Neem ook bij het vervoer de RIVM-richtlijnen voor bescherming en hygiëne in acht (zowel cliënten als de chauffeur). Zie hiervoor de website van de KNV.
Groepsvervoer is hierdoor meestal niet mogelijk.
Zelf vervoer regelen is een alternatief. Als de chauffeur in hetzelfde huis woont is dit in principe geen probleem.
Wat ons Odensehuis betreft in Vlaardingen:
We gaan volgende week thuissituaties afwegen, risico`s, en eigen angsten wegen. Op basis van gesprek, ook met vrijwilligers en mantelzorgers zullen we een keuze maken. 1 weg is er niet. En...voorlopig bellen we, wandelen we , fietsen we , brengen we soep en staan we regelmatig een half uur op een galerij te kletsen.