Channel Odensehuizen Nederland [OPGEHEVEN]

Landelijk channel

Vraag

19 januari 2021
Profielfoto van Janneke Westerink
Welzijnscoach,

“In Zeewolde willen we dat ons Odensehuis beter aansluit op de hedendaagse behoefte, en willen we kijken of we kunnen uitbreiden voor jonge mensen met diagnose dementie of NAH. Welke tips hebben jullie als professionals om dit te laten slagen ?”

Toelichting

Het Odensehuis in gemeente Zeewolde bestaat nu 6 jaar en we zien dat het meer gaat lijken op de reguliere dagopvang. Odensehuis is de laatste tijd geen open inloop meer geweest er komen alleen bezoekers die al wat verder in het dementieproces zitten. Nieuwe bezoekers zijn er niet en de groep wordt klein. Nu ligt het groepsgebeuren stil en zijn we individueel vrijwilligers aan het inzetten tijdens de corona. We willen de drempel verlagen en dat het meer maatwerk wordt.   

Profielfoto van Deborah van Abkoude
Coördinator

Ha Janneke,
In Oud Beijerland zijn we door corona tijdelijk ook geen inloophuis meer. Er zijn veel dagactiviteiten/bestedingen gesloten, waardoor ook bij ons aanvragen voor mensen in een wat verder gevorderd stadium van dementie langskomen. Deze verschuiving zien wij ook.
Door nog meer contact te leggen met de casemanagers, komen nu meer mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie bij ons. De reden is nu vooral dat hun netwerk en bewegingsvrijheid door combinatie corona/dementie kleiner wordt. Een deel van de mensen die willen komen wil alvast graag info en de week-/nieuwsbrief ontvangen en pas komen wanneer zij zich veilig voelen w.b. corona.
We proberen nu mensen met beginnende dementie bij elkaar te plannen, maar dat is niet zo makkelijk in een lopend rooster en max. aantal mensen in de ruimte.
Ook het netwerk van wijkteams in de thuiszorg kunnen wij informeren over het bestaan van het Odensehuis. Zij zijn mede ogen en oren voor ons. Ik ben bezig uit te zoeken hoe we dat het beste kunnen aanvliegen.
Hartelijke groet, Deborah (Odensehuis Hoeksche Waard)

Profielfoto van Willemien Ebels
Willemien Ebels
Deskundige in complexe taalverwerking / bevlogen voorvechtster voor mensen met EMB

Ik zou nog even verder op de vraag terug komen.
Wij gaan uit van een basis die we Ebel's Essentials noemen, https://www.iamebel.nl/een-wreed-sprookje/

Juist als er onrust en verandering is (wisselende vrijwilligers, meer of minder bezoek etc etc) kijken we steeds weer naar drie onderdelen:

- Wat wil ik echt niet (waar ligt mijn basale veiligheid (ik vind kaas vies, ik ben buiten bang voor vogels, ik kan slecht tegen lawaai, mensen moeten niet te dicht bij me komen)

- Wat wil ik echt wel/heb ik nodig (ik houd van wind door mijn haren, ik luister graag naar Hollandse hits, ik graag de hele dag koffie, mijn lievelingskleur is rood dus ik word blij van een rode beker)

- Wat maakt me tot wie ik ben, wat is mijn eigen affiniteit (ik kook graag of ben heel graag in de keuken, ik heb beweging nodig en uitdaging, Disney is mijn wereld, ik kijk graag elke dag naar ballet en dans mee, vissen is mijn grootste geluk......)

Die drie onderdelen worden ingevuld met prominente rol voor familie en naasten.
Let wel: het gaat niet om een persoonlijk plan met medische info, dieet info etc, het gaat om hooguit een A4rtje waarin de kern van iemand in beeld wordt gebracht!
Ken je mij, wie ken je dan?
Dat A 4tje is voor iedereen inzichtelijk en vormt de basis waarop de dagen worden ingevuld. Ik wil daar best meer over vertellen maar eerst maar dit.....
Wie weet hebben jullie er wat aan!

Profielfoto van Hanny Vos
Coördinator Odensehuis

Dag Janneke,

Enkele jaren geleden heb ik vanuit mijn toenmalige werk een heel prettig contact gehad met het NAHuis in Tilburg. https://www.nahuis.org/ Ik wil daar zeker nog een keer gaan kijken om te leren voor het Odensehuis.
Hun filosofie past heel goed bij die van het Odensehuis. Wellicht kunnen zij je inspiratie geven hoe je het aan zou kunnen pakken.
Succes!

Groetjes, Hanny Vos
Odensehuis Bergen op zoom

Profielfoto van Jonne Meij
Jonne Meij
Coordinator

Hallo Anneke,

Een herken vraagstuk. Wij zijn ons aan het voorbereiden op het starten van een Lunchcafé dat gerund zal worden door mensen met dementie. Het lunchcafé wordt onderdeel van het Huis van de Buurt. Het project biedt vrijwilligers werk voor mensen met dementie. Het project biedt gevarieerd werk dat steeds kan worden aangepast aan de wensen en het kunnen van de vrijwilliger.
Wij denken en hopen met dit project werk en een sociale omgeving te bieden aan mensen die nog relatief voor in hun ziekte proces zitten.
Uiteraard zijn er veel verschillende andere vrijwilligers projecten te bedenken. Kijk voor inspiratie eens op de site van demenTalent.

Groet en succes,
Jonne Meij
Odensehuis Het Schouw

Profielfoto van Mirande van Reenen
Ervaringsdeskundig clientondersteuner

Als activiteitenbegeleider/ ll IG verzorgende wil ik graag reageren.
Als eerste moet je helder krijgen waar de directe hulpvraag ligt.
Welke ondersteuning gewenst is. En of je mogelijkheden hebt om daar aan te kunnen voldoen. Het is niet zomaar een dingetje. VOG van je vrijwilligers etc. etc.
Je stuurt ze alleen en zonder toezicht.
Daarna naar de capaciteiten van je hulpverleners/vrijwilligers.
Draagkracht en draaglast van je vrijwilligers.
Ligt de vraag in practische ondersteuning dan zou ik kijken welke mogelijkheden je met de WMO hebt (PGB/ZIN). Ligt de vraag in begeleiden en uitbreiden van de eigenvaardigheden met betrekking tot zelfredzaamheid. Ik zou toch kiezen voor geschoolde krachten of vrijwilligers met een zorg verleden.
Demente ouderen is ook een doelgroep die ook een andere benadering nodig heeft.
NAH is echt een specifieke doelgroep met een specifieke hulpvraag.
Mensen met NAH zijn een kwetsbare doelgroep en je moet je/ wij moeten ons bij het bezoeken van clienten ook aan het hygiene protocol houden.
Zorg dat als je hulp verleent je vrijwilligers in kleine teams samen werken maar ook geen uitstapjes gaan maken buiten het keten om, dit om mogelijke verspreiding zoveel mogelijk in te dammen. En veilig kunt werken.

hoop je voldoende informatie te hebben gegeven.

Groetjes Mirande,

Profielfoto van Karen Rutgers
Psycho-onc. therapeut en trainer IPSO en VPTZ

Hoi Janneke, voor NAH patiënten en hun partners. Voor de partners apart is ook aandacht heel belangrijk!!! Die is er vaak veel te weinig. Ik raad je samenwerking aan met patiëntenorganisatie Cerebraal, en met behandelcentra (verwijzing door behandelaars of neuropsycholoog??). Daar kun je veel wijsheid opdoen over wat nodig is, en mogelijk verwijzingen als je een flyer of online info over je aanbod achterlaat. Ik zou kijken of online starten optie is, want coronatijd natuurlijk ook heel pittig erbij.
Partners lijden er vaak onder dat de steun die ze krijgen erg gericht is op 'hoe ondersteun ik iemand met NAH' en niet op: Wat heb ik zelf nodig. Enorme frustratie is dat.
Ik heb jaren lang zo'n groep voor jonge partners begeleid en de eerste keer ontdekte ik dat iedereen woedend was op de hulpverlening die niet op hen lette. En ik representeerde op dat moment de hulpverlening. Ik heb toen mijn hele programma omgegooid om te zorgen dat zij helemaal op hun manier centraal konden staan. Veel van geleerd!!!

Profielfoto van Willemien Ebels
Willemien Ebels
Deskundige in complexe taalverwerking / bevlogen voorvechtster voor mensen met EMB

He Janneke, mooie vraag, maar veelomvattend! Welke drempel willen jullie verlagen? Ik heb zo nog niet zo veel beeld van wat je zoekt maar wil zeker graag meedenken....

Profielfoto van Charlotte Brand
Coordinator Odensehuis

Het belangrijkste is volgens mij aan de deelnemers (of evt mantelzorgers) vragen wat hen bezig houdt en interesseert, of wat men vroeger graag deed. Wij proberen daar dan op in te haken. voorbeelden van wat wij bij het odensehuis Amstelveen doen: Rijksmuseum lezingen bij ons op locatie (aangepast aan mensen met dementie), Muzieksalon bijeenkomsten: samen muziek van vroeger beluisteren en daarover praten en soms eendanje (hetdanspaleis.com), veel bewegen: slow flow dans (vanaf de stoel), wandelen, duofietsen, samen iets koken of bakken, bloemschikken, etc

Profielfoto van Margo Langedijk
Margo Langedijk
Programmaleider

Het Odensehuis in Wijchen is gespecialiseerd in jonge mensen met dementie. Je kan contact opnemen met Loesan Peters.

Profielfoto van Angelique Vriends
Coördinator vrijwilligers en welzijn

Hoi Janneke,
Het meest belangrijk is, wat willen de bezoekers van het Odensehuis. Overleg met hen en mogelijk familie/kennissenkring erom heen.
En bedenk wat jij zelf "nu je jong bent" zou willen doen.
Wij gebruiken als voorbeeld The Rolling Stones. Zij hebben de leeftijd van de meeste bewoners van de locatie. Ook zij zouden kunnen wonen op de locatie. Wat zou jij willen hebben dat er gebeurd. Er hoeft niet continue aanbod te zijn, maar helemaal niks is geen optie.

Succes. Het is een prachtige opdracht.

Profielfoto van Ben van Gent
Ben van Gent
Bestuurder

In Zutphen is er een stevige samenwerking met intramuraal. Sensire heeft de gesloten afdelingen opgeheven en mensen met dementie mogen weer zwerven. Een van de uitstapjes, die gemaakt kunnen worden is naar het Odensehuis. (Nu even niet met Corona). Doordat het volume aan deelnemers stijgt stijgt ook de mogelijkheid om meerdere activiteiten te organiseren, passend bij de verschillende doelgroepen/individuen. In de ochtend loopt er dan ook een groep bewoners van intramuraal naar het Odensehuis, 1 kilometer verderop.
Groet Ben

Profielfoto van Ron Groothuis
Partner en specialist

Hi Janneke, het begint natuurlijk met het bevragen van de potentiële deelnemers; wat is voor hen belangrijk. Ik heb erg goede ervaringen met (en ben één van de oprichters van) Dementalent (www.dementalent.nl). We merkten dat vooral het hebben van werk enorm bijdraagt aan het welbevinden van jonge mensen met dementie en NAH.

Profielfoto van Gerlies Van der Sman
Mantelzorger

Goedendag,

Aansluiten op de levensloop van iemand met dementie/ NAH helpt mij om inzicht te krijgen in wat iemand wil en kan.
Behoud van autonomie , hoe delicaat ook , is van levensbelang.
Het nieuw te vinden evenwicht in kwaliteit van leven is een zoektocht voor een ieder die jong dementie of NAH heeft.
Het Odensehuis kan de vindplaats van het veranderde leven van deze mensen helpen.

Profielfoto van Mirjam Pepels
Stafmedewerker Kwaliteit en Beleid

Informeer eens bij het Odensehuis Animi Vivere in Wijchen. Zij richten zich specifiek ook op jonge mensen.
https://www.animivivere.nl/